Pire krompir sinonim je za prepoznatljivu kremastu teksturu neodoljivog ukusa koja za mnoge od nas predstavlja neizostavni prilog jelu.
Za pire krompir recept je veoma jednostavan, ali ipak treba obratiti pažnju na neke od najvažnijih sastojaka i korake pripreme, kako bismo dobili prepoznatljivu teksturu koja će se nežno topiti pod nepcima.
Za najukusniji pire krompir, važno je da odaberete krompir koji sadrži najviše skroba, a kako ljubitelji kulinarstva tvrde, da biste to postigli, idealan izbor je beli krompir. Prilikom odabira, vodite računa da ovo povrće bude “zdravo”, bez vidljivih tragova oštećenja, kako ne biste imali puno posla oko čišćenja.
Nastavite da čitate naš tekst i potražite inspiraciju, korisne trikove i savete za klasičan recept za pire krompir, ali i za njegove neobične varijacije kojima unosite originalnost u svoju kuhinju!
Pire krompir – recept će biti uspešan uz kvalitetne sastojke
Kako biste postigli specifičan ukus i dobili pire od krompira koje će oduševiti sve prisutne za stolom, važno je da koristite kvalitetne i proverene sastojke. Kako osnovni recept za krompir pire sadrži tri glavna sastojka – mleko, maslac i krompir, savetujemo vam da pažljivo birate ove namirnice iz rafova prodavnica.
Odličan izbor je stariji krompir, sa debljom korom, uz koji će za pire krompir recepti najbolje uspevati!
Dolazimo i do preostalih sastojaka zaslužnih za prepoznatljiv ukus pirea od krompira – maslac i mleko.
Iako mnogi biraju margarin umesto maslaca, to nije najbolji izbor za pire, budući da maslac ima potpuno drugačiji sastav i aromu. U našem tekstu smo detaljno obradili ovu temu, te ovde možete pročitati da li je bolje koristiti puter ili margarin.
Imlek je poznat po svojoj dugoj tradiciji u proizvodnji kvalitetnih i neodoljivih mlečnih proizvoda, a naše dobro poznato Moja Kravica sveže mleko sa 2,8 % masti i Moja Kravica maslac, bezbroj puta su svojom aromom doprineli da pire od krompira bude savršene strukture i neodoljivog ukusa.
Naš maslac je odličnog sastava i idealne strukture za ovo jelo i vašem jelu će dati bogat ukus i doprineti sjedinjavanju svih sastojaka. U njemu možete uživati bez griže savesti, budući da sadrži zasićene trans masti koje su gledno sa naučne strane, zdrave za naš organizam ukoliko se konzumiraju u ograničenim i preporučenim količinama.
Što se tiče mleka, ukoliko želite da dobijete krompir pire neutralnijeg ukusa sa manjim udelom masti, možete koristiti i Moja Kravica sveže mleko sa 1,5 % masti.
Pogledajte recepte koje smo vam pripremili i saznajte kako napraviti krompir pire koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim!
Klasičan pire krompir – recept po kome su spremale naše bake
Na našim prostorima, krompir pire gotovo da je deo tradicije. Kao prilog servira se u restoranima, a čest je gost porodičnih ručkova i raskošnih trpeza. Odlično se slaže sa crvenim mesom, piletinom, različitim vrstama ribe i uz posna jela i salate. Vazdušasta, lagana, kremasta struktura čine ga omiljenim jelom mnogih ljubitelja krompira. U nastavku delimo tradicionalan krompir pire recept po kome su domaćice nekada spremale ovaj prilog!
Krompir pire – priprema u nekoliko jednostavnih koraka
Sastojci i priprema krompir pirea veoma su jednostavni, pa će se čak i početnici lako snaći u ovom procesu i za nešto više od pola sata na trpezu izneti pire neodoljivog ukusa i karakteristične vazdušaste strukture. U narednim redovima predstavljamo vam osnovne korake koje treba da pratite prilikom pripreme, ali i varijacije koje možete isprobati da napravite savršen pire krompir!
Sastojci:
- 1 kg belog krompira
- 50 g Moja Kravica maslaca
- 1 dcl Moja Kravica svežeg mleka
- 1 kašičica soli
Krompir pire – priprema:
1. Dobro očistite i oljuštite krompir i isecite ga na četvrtinu, odnosno na približno iste komade, kako bi se svi komadi u isto vreme skuvali.
2. Stavite ga u šerpu, nalijte hladnom vodom, tako da prelazi otprilike dva prsta iznad krompira. Stavite da se kuva i dodajte so. Znaćete da je krompir kuvan kada ga probodete viljuškom i komad se raspada. Ukoliko ne možete da ga probodete ili on ne krene da se raspada, ostavite još malo da vri na srednjoj temperaturi.
Istaći ćemo da ne treba prekuvati krompir i da je to jedan od ključnih koraka prilikom pripreme pirea. Nakon što je krompir skuvan, upotrebite đevđir za ceđenje i ostavite ga malo kako bi ispustio višak vode, ali ne dozvolite da se potpuno ohladi.
Na brži način, viška vode iz krompira se možete otarasiti kratkim vraćanjem na ringlu, nakon što ste ga procedili. Bez vode vratite krompir i mešajte nekoliko trenutaka i tako ćete ga jednostavno “osušiti”.
3. Nakon toga, probajte delić krompira kako biste ocenili da li je dovoljno slan, pa dodajte naseckan puter i izgnječite oba sastojka, tako da dobijete mekanu smesu. Ukoliko je potrebno, dodajte još soli i sve izmešajte. Nakon toga, sledi dodavanje toplog mleka i mešanje varjačom kako biste došli do idealne teksture.
Kada je reč o korišćenju blendera ili miksera za pripremu pirea, postoje oprečna mišljenja, te mnogi ljubitelji kulinarstva tvrde da će na ovaj način pire od krompira postati lepljivo i izgubiti svoj prepoznatljiv ukus. Ipak, na vama je da procenite koji princip vam najviše odgovara.
To je to – nakon nešto više od pola sata, pred vama se nalazi ukusan i tradicionalno pripremljen krompir pire!
Prijatno!
Pire krompir – recept sa belim lukom za ljubitelje intezivnih ukusa
Kako bi na svoju trpezu doneli originalan krompir pire i svakom jelu dali bogatiji ukus, mnogi ljubitelji kulinarstva u svoje recepte za ovaj prilog od krompira dodali su i druge sastojke i tako su nastali neki od najboljih recepata za krompir pire! Jedn od sastojaka koji će zasigurno oduševiti ljubitelje intezivnih ukusa, jeste beli luk, poznat kao gotovo čarobna namirnica koja svakom jelu doprinosi svojim specifičnim šmekom. Stoga sa vama delimo neobičan recept za pire krompir.
Sastojci:
- 1 kg belog krompira
- 50 g Moja Kravica maslaca
- 1-2 srednje glavica belog luka (po ukusu)
- so po ukusu
- 1 dcl Moja Kravica svežeg mleka
Priprema:
Pire krompir sa belim lukom može se spremati na nekoliko načina, a jedan od popularnijih jeste da beli luk ispečete pre nego što ga dodate pireu.
1. Prva stavka je svakako pranje i čišćenje krompira.
2. Nakon toga, glavice luka isecite na četvrtinu, obavijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu ugrejanu na 175°C da se peče sat vremena.
Mnogima ovaj postupak nije ekonomičan, pa kako biste ga učinili praktičnim, možete staviti beli luk da se peče pored druge namirnice koju ćete kasnije konzumirati i na taj način uštedeti struju.
3. Na pola pripreme belog luka, na ringlu stavite očišćen i iseckan krompir na jednake komade i primenite gore opisan postupak kuvanja.
4. Kada se beli luk ispeče i prohladi lako ćete ga rukama istisnuti iz ljuske, a zatim ga izgnječite viljuškom.
5. Pire od krompira pripremite po receptu koji smo opisali i na kraju dodajte izgnječen beli luk, pa sve dobro promešajte!
Na ovaj način dobijate pravi specijalitet.
Prijatno!
Zapečeni krompir pire – recept sa trapistom koji će vas oduševiti
Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, kombinacija krompira i kačkavalja zaista može da obraduje sva vaša čula, a potrebno je svega nekoliko koraka kako biste napravili ovo sjajno jelo.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 dcl Moja Kravica svežeg mleka
- 50 g Moja Kravica maslaca
- 150 g Trapist sira
- so i začini po želji
- svež peršun po želji
- nekoliko čenova belog luka
Priprema:
Ovaj neobičan prilog sprema se na veoma jednostavan način, a kada ga jednom probate, stalno ćete mu se vraćati!
1. Krompir skuvajte na već opisan način, a sa strane istopite maslac na ringli i dodajte iseckan beli luk, pa kratko propržite, oko minut.
2. Nakon što ocedite i izgnječite krompir, dodajte maslac, beli luk i trapist, sve izmešajte, dodajte mleko, pa dosolite po potrebi.
3. Kada sve izmešate i dobijete dobro poznatu strukturu, složite u pleh za pečenje i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
4. Nakon što uzvadite iz rerne, pospite naseckanim peršunom po želji i servirajte toplo.
Pire krompir u ulozi priloga – sa čime se najbolje slaže?
Pire krompir neki toliko vole da bi ga najradije jeli samog, ali je činjenica da je po svom sastavu nedovoljno nutrititvno bogat da bi bio celovit obrok.
Pa, sa čime ga onda kombinovati?
Komad dobro pripremljenog mesa i krompir pire su pravi klasik! Najbolje od svega je što ovaj prilog jednako dobro ide uz piletinu, koliko i jagnjetinu, prasetinu ili govedinu. Sa teletinom se idealno slaže po mekoći zalogaja.
Pire se može iskombinovati i sa ribom, naročito u svojoj varijanti sa belim lukom.
Osim toga, pire će savršeno ići uz jela bogatijeg ukusa, koje se smiriti svojim neutralnim ukusom i nežnom teksturom. To su na primer: gulaš, uz koji može ići umesto makarona; punjene paprike i sl. Igrajte se, probajte pire sa najrazličitijim jelima i javite nam utiske!
Imlek je tu da svakom vašem jelu da perfektnu strukturu i još bolji ukus i pomogne vam da kreirate jela koja će postati prave zvezde trpeze!
Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli kulinarsku inspiraciju, a sve što je preostalo jeste da krenete u nabavku i kupite sveže i ukusne sastojke pomoću kojih će za krompir pire, recept biti neodoljivog ukusa!
Bonus trikovi za najukusniji pire krompir
Pre svega – birajte vrstu krompira koja je pogodna za pire. Sorte kao što su Yukon Gold, Russet ili Maris Piper imaju visok sadržaj skroba i od njih se pravi bogatiji i kremastiji pire. Osim toga, uzmite u obzir i sledeće savete:
- Krompir kuvajte u hladnoj vodi, ne u ključaloj. To pomaže ravnomernom kuvanju unutrašnjosti krompira. Dodajte malo soli u vodu već na početku kuvanja.
- Kuvajte krompir dok ne postane potpuno mekan i lako se probada viljuškom. Previše tvrd krompir rezultiraće grudvicama u pireu.
- Nakon kuvanja, dobro ocedite krompir kako bi se oslobodio viška vlage. Suvi krompir će apsorbovati manje tečnosti prilikom gnječenja.
- Koristite kvalitetan Moja Kravica maslac za bogatiji ukus. Dodajte ga u malim komadima i mešajte dok se potpuno ne otopi.
- Za bogatiji ukus, pireu dodajte so, biber i druge omiljene začine. Takođe, možete dodati sitno seckane začinske sveže začine poput peršuna, mirođije ili belog luka. Ovo će mu dati dodatnu aromu.
- Pire poslužite odmah dok je topao za najbolji ukus i najkremastiju teksturu!
Prijatno!