Slovarica vojvođanske kuhinje

Dragi čitaoče,

Ova priča počinje davne 1955. godine, kada smo poželeli da stvorimo prvoklasnu mlekaru kojom ćemo se ponositi! U toj želji su nam pomogle prave i zdrave naše kravice, i njihov dar da prave mleko vrhunskog kvaliteta. Tako je nastala Mlekara Subotica.

Sada, 65 godina kasnije, Mlekara Subotica je ponos Vojvodine, čuvajući tradiciju i kvalitet koji traju decenijama i prenose se sa kolena na koleno.

Krave i dalje pasu i proizvode izvrsno mleko od koga nastaju naši proizvodi, dok kompanija čuva porodične vrednosti i bira samo najkvalitetnije sastojke za porodičnu trpezu.

U želji da zajedno proslavimo 65 godina u kojima zajedno uživamo, kreirali smo kuvar sa 65 pažljivo odabranih recepata za najukusnije obroke.

Svako jelo sadrži neke od proizvoda Mlekare Subotica, za svaku priliku i za svačiji ukus: za prave gurmane, za sladokusce, pa čak i za ljubitelje mleka i mlečnih proizvoda koji paze na svoju liniju.

Izaberite svoj omiljeni recept, ili dva, spremite ga za tili čas, i proslavite sa nama ovaj jubilej uz ukuse tradicije.

Jer dobre stvari dugo traju.

Vaša Mlekara Subotica

Predjela i međujela

SASTOJCI::
• 8 tvrdo kuvanih jaja
• 150 g maslaca
• 2-3 češnja belog luka
• so

PRIPREMANJE:
Istopiti maslac, izmešati sa usitnjenim belim lukom i malo soli. Ovim kremom namazati činiju. Tvrdo kuvana jaja seći na dva dela po dužini, pažljivo izvaditi žumanca, do pola ispuniti belance kremom i pažljivo vratiti žumance u njega. Jaja složiti u činiju namazanu kremom i to presečenom stranom nadole, preliti kremom i staviti na led nekoliko sati da odstoji.

SASTOJCI:
• 60 g pušene slanine
• 200 g ribanog sira kačkavalja (ili trapista)
• 1 kašika prezle
• 2 jajeta
• 200 g pavlake
• biber
• crvena mlevena paprika
• 100 g kobasice
• 90 g brašna
• maslac
• mladi luk

PRIPREMANJE:
Iseći na kockice pušenu slaninu, ispeći i ocediti. Oceđenom mašću namazati vatrostalnu činiju, posuti je ribanim sirom i prezlom. U dva žumanceta izmešati 200 g pavlake, zatim dodati biber, crvenu mlevenu papriku, pečenu slaninu, kobasicu, 160 g ribanog sira, 80 g brašna i čvrsto izlupan sneg od belanaca. Izmešati, usuti u vatrostalnu činiju, preliti topljenim maslacem i peći u vreloj rerni dok ne porumeni. Kada je gotovo, izvaditi iz rerne i posuti sitno seckanim mladim lukom.

SASTOJCI:
• 200 g mladog kravljeg sira
• 200 g pasiranog kuvanog krompira
• 2 jajeta
• 50 g pavlake
• 50 g brašna
• ulje za pečenje
• so i biber

PRIPREMANJE:
Dobro izmešati krompir pire sa sirom i jajima, dodati pavlaku, so, brašno i biber. Od ove mase formirati odreske i peći ih na vrelom ulju. Kao napitak poslužiti jogurt začinjen belim lukom.

SASTOJCI:
• 4 zemičke
• 200 g mladog kravljeg sira
• 20 g maslaca
• malo mleka
• 2 jajeta
• mala kašika ribanog crnog luka
• so
• 100 g samlevenog
dimljenog suvog mesa

PRIPREMANJE:
Izmešati mladi sir sa žumancetom, maslacem, ribanim lukom, solju
i tvrdo ulupanim snegom od belanaca. Zemičkama odseći gornji deo,
izvaditi sredinu, umočiti ih nakratko u mleko, napuniti kremom od
sira, staviti u tepsiju, ispeći na reš (ako se zemičke ne umaču u
mleko onda ih pojedinačno treba uviti u foliju i peći 15-20 minuta).

SASTOJCI:
• 450 g finog brašna
• 200 g mladog kravljeg sira
• 180 g masti ili 200 g maslaca
• 1-2 žumanceta
• 1 celo jaje
• 20 g kvasca
• malo mleka

PRIPREMANJE:
Od ovih sastojaka umesiti testo, razviti na pola centimetra debljine i ostaviti da stoji 15 minuta. Iseći formom za pogačice, gornji deo premazati jajetom, narendati tvrdog sira i peći u vreloj rerni dok ne dobije zlatno žutu boju

ZA TESTO:
• 40 g brašna
• 4 dl mleka
• so
• velika vezica mirođije
• 4 jaja

ZA UMAK:
• 1 žumance
• 200 g kisele pavlake
• 50 g ribanog sira
• so
• 60 g maslaca

PRIPREMANJE:
Mleko sa malo vode pustiti da
provri, uz stalno mešanje dodati
brašno i kuvati. Stalno mešati
dok se potpuno ne odvoji od
posude, skinuti sa vatre i
ohladiti, dodati jaje po jaje,
usitnjenu mirođiju i so po
ukusu. U kipeću slanu vodu
vlažnom kašikom stavljati
valjuške, dobro ih prokuvati
i ocediti. Vatrostalnu činiju
namazati maslacem, stavljati
valjuške u slojevima i premazati
umakom koji je pripremljen od
žumanaca, pavlake i ribanog
sira. Površinski sloj posuti
preostalim maslacem i peći u
rerni do fine rumene boje.

SASTOJCI:
• 200 g brašna
• 200 g maslaca
• 200 g pavlake
• so
• jedno jaje za premazivanje
• očišćeni badem

PRIPREMANJE:
Sve sastojke umesiti i ostaviti
u frižider da odstoje do sutra.
Pre pečenja razviti testo na 1 cm
debljine, kalupom iseći i staviti
u tepsiju, premazati jajetom,
a odozgo staviti po pola
badema. Služi se toplo i hladno.

SASTOJCI::
• 6 tvrdo zrelih paradajza srednje veličine
• 70 g maslaca
• 100 g kačkavalja (odamskog ili parmezana)
• malo muškata
• so i biber

PRIPREMANJE:
Paradajz preseći na pola, posoliti, posuti biberom i muškatovim orahom, staviti sečenim delom nadole u vatrostalnu činiju namazanu maslacem. Na svaki paradajz staviti komadić maslaca i ribanog sira, staviti u vrelu pećnicu da se kratko peče – ne sme se stvrdnuti!

SASTOJCI:
• 1/4 kisele pavlake
• 1/4 bešamela
• 6 jaja
• so i biber

PRIPREMANJE:
Jaja obariti, oljuštiti, iseći na kriške. U odgovarajućoj činiji izmešati bešamel i pavlaku. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Jaja spustiti u pripremljeni umak i služiti dobro rashlađena.
 

SASTOJCI:
• 1 kutija kora za savijaču ili
1/4 kg lisnatog testa
• 20 g brašna
• 20 g maslaca
• 2 dl mleka
• 3 jajeta
• 200 g mladog ovčijeg sira
• 100 g kačkavalja (ili trapista)
• topljena mast
• so
• mlevena paprika

PRIPREMANJE:
Izmešati maslac, brašno i mleko, i kuvati sa gustim sirom i ribanim
kačkavaljem (ili trapistom). Kada se ohladi, umešati žumance i
tvrdi sneg od belanaca, posoliti, staviti jednu koru i poprskati je
mašću, na nju staviti drugu koru, zatim poprskati polovinu nadeva
mašću, saviti i staviti u dobro namazanu tepsiju. Isto ponoviti sa
drugom savijačom. Staviti u vrelu rernu i peći. Kada je gotovo,
izvaditi iz rerne, posuti crvenom paprikom i iseći.

SASTOJCI:
• 500 g kačkavalja (ili trapista)
• brašno
• 2-3 jajeta
• prezle
• ulje
• tartar sos

PRIPREMANJE:
Sir iseći na komade debljine pola centimetra, 4 cm širine i 10 cm dužine. Svako parče staviti prvo u brašno, pa u jaje, zatim opet u brašno, pa u jaje. Na kraju staviti u prezlu i peći u vrelom ulju dok ne pocrveni. Servirati toplo uz tartar sos.

SASTOJCI:
• 1 pakovanje smrznutog lisnatog testa
• 200 g sira
• 100 g šunke
• 1 jaje

PRIPREMANJE:
Lisnato testo odledite i rastanjite na brašnom posutoj dasci. Sir izgnječite, šunku iseckajte, dodajte jedno belance pa sve izmešajte. Nadev prelijte preko polovine testa. Drugu polovinu preklopite, pa prstima slepite krajeve da nadev ne iscuri. Žumance umutite, premažite pitu i ispecite u pećnici.

SASTOJCI:
• 350 g brašna
• 250 g maslaca
• 200 g pavlake
• 1 jaje
• 100 g badema
• so

PRIPREMANJE:
Umesiti brašno sa maslacem, pavlakom i malo soli. Testo ostaviti da
stoji na hladnom 1 sat i nekoliko puta ga premestiti u tom vremenu.
Testo razviti do veličine tepsije, obložiti i strane, premazati jajetom,
posuti grubo isečenim bademom, iseći na kocke i tako peći u vreloj
rerni. Kada je gotovo, izvaditi iz rerne, ohladiti i izlomiti na kocke
koje su prethodno obeležene na svežem testu.

Jela i dodaci uz jela

SASTOJCI
• 8 krompira srednje veličine
• 50 g maslaca
• 100 g kačkavalja ili (ementaler) sira
• 1 kašika ulja

PRIPREMANJE:
Krompir kuvati u kori. Očistiti ga i iseći na kolutove,
vatrostalnu činiju premazati maslacem, složiti isečeni krompir,
odozgo staviti isitnjeni maslac i na tanke šnite isečen krompir.
Peći dok se sir ne otopi.

SASTOJCI
• 600 g junećeg buta
• 2 dl mleka
• 2 jajeta
• so
• brašno
• jaja za paniranje
• prezla
• ulje

PRIPREMANJE:
Dva puta samleti meso, umesiti sa mlekom i ostaviti da stoji
u frižideru do sutra. Pre pripremanja ocediti mleko iz mesa,
umesiti sa jednim jajetom i malo soli. Mokrom rukom formirati
šnicle, staviti ih u brašno, jaje i prezlu, te peći na vrelom ulju dok
ne porumene.

SASTOJCI:
• 2 velika patlidžana
• 200 g pirinča
• 200 g kuvanog suvog mesa
• 50 g maslaca
• 4 paradajza
• 200 g kačkavalja ili (edamer) sira
• 1 glavica crnog luka
• 1 kocka supe
• 1 veza seckanog peršunovog lista
• so i biber
• 1 češanj belog luka
• limunov sok

PRIPREMANJE:
Patlidžane prepoloviti po dužini, sečeni deo premazati limunovim
sokom, zatim sastaviti patlidžane i peći oko 20 minuta. Izvaditi iz
rerne, unutrašnji deo patlidžana iseći na kockice, na maslacu pržiti
crni luk, dodati oprani pirinač, dodati toliko vode da prekrije
pirinač, jednu kocku supe kuvati dok ne omekša. Kada je
gotovo, dodati seckani patlidžan, sitno isečeno pušeno meso, ostale
začine, sitno sečeni paradajz i polovinu sira. Ovom smesom
napuniti polovine patlidžana, tanke šnite sira staviti odozgo,
staviti u namazanu vatrostalnu činiju, peći dok se sir ne rastopi.

SASTOJCI:
• 4 velika krompira
• 50 g maslaca
• 100 g kačkavalja (ili trapista)
• 100 g dimljenog sira
• 2-3 kašike pavlake
• so i mleveni biber
• kim

PRIPREMANJE:
Četkom dobro oribati krompir, preseći ga
po dužini na dve polovine. Tepsiju premazati
maslacem, krompir poslagati sa sečenom stranom
nadole i peći 40 minuta. Nakon toga preliti ga
pavlakom u koju smo stavili dve vrste ribanog
sira, so, biber, pa posuti kimom i peći u pećnici
još 10 minuta.

SASTOJCI:
• 1 kg mladog krompira
• dve kašike ulja
• 1 kašika ribanog crnog luka
• 200 g kisele pavlake
• 4 tvrdo kuvana jajeta
• so
• malo crvene paprike
• dosta lišća peršuna

PRIPREMANJE:
Na ulju malo ispržiti luk, dodati crvenu papriku
i mladi krompir (ucelo) i sve pokriveno pariti.
Kada krompir omekša, dodati pavlaku, na osam
šnita tvrdo kuvana jaja iseckati lišće peršuna,
poklopiti i pariti dok ne omekša. Služiti sa
zelenom salatom.

SASTOJCI:
• 1 kg krompira
• 7 dl mleka
• 50 g maslaca
• 100 g ribanog sira
• 1 kašika ulja
• 1 češanj belog luka
• so

PRIPREMANJE:
Karfiol operite, iskidajte na cvetove, obarite i ocedite.
Na rastopljenom maslacu propržite seckani crni luk, dodajte
brašno, propržite sve, pa nalijte mlekom i vodom. Kada provri
dodajte oljušten i na kockice isečen krompir i struk celera.
Kuvajte 20 minuta pa čorbu propasirajte. Posolite prema ukusu,
stavite da provri, pa dodajte obareni karfiol. Skinite sa vatre.
Pre služenja čorbu začinite kiselom pavlakom.

SASTOJCI:
• 1 kg karfiola
• 200 g mladog kravljeg sira
• 30 g brašna
• 1 dl mleka
• 60 g maslaca
• 200 g milerama
• 150 g mlevene šunke ili kuvanog
dimljenog mesa
• 2 supene kašike prezle ili 50 g
ribanog sira
• so
• malo muškata

PRIPREMANJE:
U slanoj vodi kuvati karfiol dok ne omekša, pa staviti da se ocedi.
Od 10 g brašna, 20 g maslaca i pavlake skuvati preliv, ohladiti
ga i izmešati sa sirom i šunkom. Karfiol preseći na dva dela
(kao zemičku), na donji deo staviti meso, a zatim karfiol
sastaviti i staviti u vatrostalnu činiju. Od 20 g maslaca i 20 g
brašna napraviti svetlu zapršku, doliti 2 dl vode u kojoj je kuvan
karfiol, kuvati nekoliko minuta, zatim dodati ribani muškatov
prah i ovim preliti karfiol, pa posuti prezlom ili ribanim sirom.
Peći u vreloj rerni dok ne porumeni.

SASTOJCI:
• 1 kg povrća
(boranija, šargarepa, keleraba,
kelj, karfiol)
• 30 g maslaca
• 3 dl mleka
• 30 g brašna
• 200 g pavlake
• 150 g kačkavalja
(edamera ili parmezana)
• 1 kašika ulja
• so
Može se upotrebiti bilo koje
povrće ili mešano povrće.

PRIPREMANJE:
Povrće očistiti, usitniti, oprati i kuvati u slanoj
vodi dok ne omekša. Kada je gotovo, dobro ga
ocediti. Kuvati brašno sa mlekom i maslacem,
skloniti sa vatre, zatim dodati pavlaku i 100 g
ribanog sira. Vatrostalnu činiju namazati uljem,
staviti povrće, preliti prelivom, pa opet dodati
povrće i odozgo ribani sir. Peći da lepo omekša
i da se sir istopi.

SASTOJCI:
• 750 g paradajza
• 500 g zelene paprike
• 1 crni luk
• 20 g pirinča
• 4 veće šnicle od svinjskog mesa
• 1 kašika masti
• 400 g milerama
• so

 

PRIPREMANJE:

Očišćeno povrće iseći na kriške. Vatrostalnu činiju namazati mašću
i slagati povrće na sledeći način: luk, paradajz, pirinač, zelena
paprika, meso, zelena paprika, pirinač, paradajz, pirinač, zelena
paprika, meso, zelena paprika, pirinač, paradajz. Svaki sloj posoliti,
odozgo staviti kiselu pavlaku, zatvoriti činiju i peći jedan sat u
toploj rerni, zatim skinuti poklopac i pustiti da lepo porumeni.

SASTOJCI:
• 1 kg pečuraka
• 1 jaje
• 150 g mladog sira
• 50 g maslaca
• so i biber
• 1 češanj belog luka
• 1 veza peršunovog lišća

PRIPREMANJE:
Pečurke očistiti, skinuti dršku, kuvati ih na
umerenoj vatri u slanoj vodi (dodati malo sirćeta)
i iscediti ih. Pripremiti nadev od sira, jaja,
usitnjene mirođije i malo soli. Između dve
pečurke staviti nadev (spajati ih udubljenim
stranama) i peći u vrelom ulju dok ne pocrvene.
Služiti sa hladnim umakom koji se priprema
od mirođije, majoneza i pavlake.

SASTOJCI:
• 500 g kuvanog telećeg mesa
• 150 g dimljenog mesa
• 50 g maslaca
• 1 glavica crnog luka
• 1/2 kocke supe (goveđe)
ZA KROMPIR PIRE:
• 750 g krompira
mleko
• 50 g maslaca
• 100 g ribanog sira
• so i biber

PRIPREMANJE:
Samleti kuvano i dimljeno meso. Na pola
maslaca ispržiti rendisan crni luk, izmešati meso
sa biberom, dodati mu malo goveđe supe, kratko
bariti. Ostatkom maslaca namazati vatrostalnu
činiju, na dno složiti meso, prekriti krompir
pireom, odozgo narendisati sir i peći u vreloj
rerni 15 minuta.

SASTOJCI:
• 500 g mlevenog mesa
• 2 jajeta
• 2 kašike prezle
• so i biber
• mala kašika ribanog crnog luka

ZA NADEV:
• 250 g mladog kravljeg sira
• 2 jajeta
• 2-3 kašike prezle
• 100 g pavlake
• so
• 1-2 veze peršunovog lista
• mirođija

PRIPREMANJE:
Umesiti sastojke za faširano meso, ostaviti da
stoji jedan sat. Podeliti masu na osam delova,
napraviti osam bombica, svaku udubiti u
sredini (kao kotarice), peći u vreloj rerni.
Izmešati sir, žumance, prezlu, so, usitnjeni zeleniš,
tvrdo ulupani sneg od belanaca pa ovom masom
napuniti udubljenje u mesu i peći 10 minuta.

SASTOJCI:
• 1 pile (1 kg)
• 150 g mladog kravljeg sira
• 1-2 jabuke
• 50 g maslaca
• 1 veza lišća od peršuna i mirođije
• so i biber
• 1 češanj belog luka
• 30 g maslaca za pečenje pileta

PRIPREMANJE:
Sve izmešati sa maslacem, fino isitnjenim zelenim začinima,
izdrobljenim belim lukom, sa malo soli i bibera. Pažljivo podići
kožu pileta i mazati ga ovim kremom. Kožu treba pričvrstiti
čačkalicama da krem ne iscuri, a pile namazati i iznutra gde
stavljamo jabuke koje smo premazali istim kremom.
Pile spolja namazati maslacem, umotati ga u alu foliju i peći
u vreloj pećnici jedan sat.

SASTOJCI:
• 200 g rezanaca
• 3 jajeta
• 3 velike kašike šećera u prahu
• 400 g kisele pavlake
• 100 g maslaca
• 100 g suvog grožđa
• so

PRIPREMANJE:
Testo skuvati u slanoj vodi, ocediti i izmešati sa vrelim maslacem.
Izmešati žumance sa pavlakom, šećerom u prahu, 30 g maslaca,
suvim grožđem i snegom od belanaca. Usuti sve u vatrostalnu
činiju koju treba namazati sa 20 g maslaca. Peći u rerni dok
ne porumeni.

SASTOJCI:
• 2 male mlade tikvice
• 4-6 krompira
• 2 jajeta
• 1 žumance
• 50 g maslaca
• 200 g mladog sira
• 2 veze mirođije
• 200 g pavlake
• so

PRIPREMANJE:
Tikvice oljuštiti, preseći po dužini, izvaditi seme, skuvati u kipućoj
vodi (ne suviše mekano) i iscediti. Ispasirati skuvani krompir,
izmešati sa izdrobljenim kuvanim jajima, polovinom maslaca, sirom
i mirođijom. Tikvice napuniti ovim kremom i sastaviti kao cele,
staviti u vatrostalnu činiju, preliti prelivom od pavlake izmešane
sa žumancetom i usitnjenom mirođijom. Peći u vreloj pećnici.

SASTOJCI:
• 500 g mlevenog svinjskog mesa
• 2 zemičke
• malo mleka
• 2 jajeta
• 1 kašika ribanog crnog luka
• 2 kašike ulja
• 200 g kisele pavlake
• 1 kašika brašna
• 2 kašike mrvica od zemičke
• so i biber
• lišće peršuna
• 2 lovorova lista
• 1 kašika senfa
• sok od limuna

PRIPREMANJE:
Zemičke namočiti u mleko, ocediti, zdrobiti te pomešati sa mlevenim
mesom, jajima, lukom, solju, biberom i iseckanim listom peršuna.
Masu dobro zamesiti, formirati u veknu, staviti u tepsiju, preliti uljem
i peći u vreloj rerni. Ispečeno meso iseći na šnite. Ulje u kome se peklo
meso malo razblažiti vodom, dodati lovorov list, pustiti da provri,
dodati pavlaku umućenu.

SASTOJCI:
• 1 kg povrća
(karfiol, boranija, keleraba, celer,
spanać ili mešano povrće)
• 50 g maslaca
• 400 g milerama
• 2 žumanceta i so

PRIPREMANJE:
Očišćeno povrće u komadima ili bez sitnjena
skuvati (ocediti), izmešati sa žumancima, dodati
so, složiti u vatrostalnu činiju i politi pavlakom.
Na vrh iskidati komadiće maslaca (može i ribanog
sira). Peći u vreloj rerni dok lepo ne porumeni.

SASTOJCI:
• 1,5 kg belog mesa
• 250 g mladog sira
• 200 g milerama
• mleko
• 100 g maslaca
• 1 žumance
• so
• ribani muškatov orah

 

PRIPREMANJE:

Odstraniti kožu i kosti sa belog mesa, iseći na tanke komade,
izlupati i ostaviti da na hladnom, u slanom mleku, odstoji nekoliko
sati. Ocediti komade mesa od mleka. Namazati vatrostalnu činiju
maslacem, poređati meso i premazati ga kremom od mladog sira,
pavlake, 50 g mekog maslaca, žumanca, soli i ribanog muškatovog
oraha. Ponoviti radnju, red mesa i preko njega krem, dok imamo
masu, tako da odozgo bude krem. Odozgo staviti komadiće i peći u
vreloj pećnici. Ako brzo crveni, pokriti alu folijom da bi se dobro
ispeklo i omekšalo.

Salate

SASTOJCI:
• 1 manja glavica karfiola
• 1/2 šolje mleka
• so i biber
• orašćić
• 1 kašika vegete
• 1 pakovanje smrznutog graška
• 250 g šargarepe
• 1 glavica crnog luka
• 1 mladi luk
• 1/2 veze peršuna
• 1 kašika sirćeta
• 1 kesica majoneza
• 500 ml jogurta
• malo ljute paprike
• kašičica šećera

PRIPREMANJE:
Karfiol očistite, operite i isecite na cvetove. U lonac sipajte šolju
vode, 1/2 šolje mleka, dodajte so, orašćić i vegetu, pa pustite da
se kuva. Kad provri dodajte karfiol i kuvajte petnaestak minuta.
Dodajte karfiolu grašak i šargarepu sečenu na kockice, pa
kuvajte još desetak minuta. Kada se ohladi, dodajte naribani
crni luk, kolutiće mladog luka, sirće, majonez i jogurt.
Posolite, pobiberite, pošećerite. Ako želite, možete dodati
seckani peršun i mirođiju.

SASTOJCI:
• 200 g makarona
• 100 g tvrdog sira
• 1 dimljena kobasica
• 1 kiseli krastavac
• 100 g majoneza
• 5 listova zelene salate
• 3 kašike sirćeta
• 3 kašike ulja
• so

PRIPREMANJE:
Skuvane makarone, sir, kobasicu i krastavac iseckajte, pomešajte,
prelijte majonezom, sirćetom i uljem. Posolite prema potrebi i
pomešajte. Na odgovarajući tanjir poređajte listove oprane i
osušene zelene salate, pa odozgo izručite salatu od makarona.

SASTOJCI:
• 250 g graška iz konzerve
• 250 g kiselih krastavaca
• 250 g presovane šunke
• 4 barena jajeta
• 250 g barenih krompira
• 500 g majoneza
• 100 g kisele pavlake
• biber i so

PRIPREMANJE:
Kisele krastavce, šunku, šargarepu, jaja i
krompir isecite na što sitnije kockice i sve dobro
promešajte. Dodajte grašak, majonez, kiselu
pavlaku, pa posolite i pobiberite po ukusu.
Sipajte u činiju, ukrasite i ostavite da odstoji
barem jedan sat pre služenja.

SASTOJCI:
• 500 g čvrstog paradajza
• 200 g krem sira
• 50 g maslaca
• 100 g oraha
• 1 zelena salata

PRIPREMANJE:
Paradajz iseći na dva dela i izvaditi unutrašnji deo. Izmešati krem
sir sa maslacem i time napuniti paradajz, odozgo staviti pola oraha,
činiju obložiti listovima salate, na to poređati paradajz i staviti na
led. Služiti hladno kao meze ili laku večeru.

SASTOJCI:
• 200 g mladog sira
• 2 dl jogurta
• so
• sok od limuna ili vinsko sirće

PRIPREMANJE:
Sve fino izmešati sa jogurtom (ako je gusto
dodati malo mleka), posoliti i dodati sok od
limuna. Salatu dobro oprati, usitniti i preliti
pripremljenim prelivom (izvrstan je za sve
salate, kupus, cveklu, kao i za krompir salatu).

SASTOJCI:
• 4 male cvekle sa lišćem
• 2 sveža krastavca
• 1 l kiselog mleka
• 3 jajeta
• 3 grančice mirođije
• so

PRIPREMANJE:
Cveklu operite i obarite zajedno sa lišćem.
Ocedite cveklu, oljuštite i isecite na kolutove,
a lišće propasirajte. Ostavite da se ohladi.
Za to vreme jaja tvrdo obarite, oljuštite i sitno
iseckajte. Krastavce oljuštite i isecite na kolutove.
Mirođiju sitno iseckajte. Kiselo mleko razmutite,
posolite, pa sve sastojke promešajte. Stavite u
frižider da se dobro ohladi i služite.

SASTOJCI:
• 500 g krastavaca
(po mogućnosti dugačkih)
• struk mladog luka
• 3 tvrdo kuvana jajeta
• 1 struk peršunovog lišća
• čaša jogurta
• so

PRIPREMANJE:
Oprati i očistiti krastavce, po dužini ih iseći na četiri dela, zatim
sitnije na kockice od pola centimetra i pomešati sa mladim lukom
iseckanim na kružiće (i zeleni deo), sa usitnjenim listom peršuna i
jogurtom. Staviti na led 30 minuta, zatim posoliti, dodati tvrdo
kuvana jaja isečena na po tri dela. Služiti hladno.

SASTOJCI:
• 200 g sira
• 1 konzerva kukuruza
• 2 jabuke
• 1 čaša jogurta
• 1 kašika senfa
• nekoliko kapi limunovog soka
• malo šećera u prahu
• kašičica začina za salate
• 1 kašika ulja
• 1 veza peršunovog lista
• 1 komad celera

PRIPREMANJE:
Sir iseći na komade debljine dve šibice, jabuke
iseckati na komade iste debljine, preliti limunovim
sokom, dodati oceđen kukuruz, preliti sosom koji
se priprema od jogurta, senfa, malo šećera u
prahu, začina za salate, ulja, iseckanog lista
peršuna i iseckanog celera.

Umaci

SASTOJCI:
• 6 češnjeva belog luka
• 2 velike kašike maslaca
• 3 velike kašike brašna
• 3 dl vode ili supe od kocke
• malo sirćeta
• 100 g kisele pavlake
• biber i so

PRIPREMANJE:
Od maslaca i brašna napravite svetlu zapršku,
dodajte izgnječen beli luk, kratko promešajte i
nalijte vodom ili supom od kocke, pritom stalno
mešajte umak. Dodajte so, biber i kuvajte oko 10
minuta. Kuvani umak procedite, dodajte mu
kiselu pavlaku i sirće prema ukusu.

SASTOJCI:
• 3 tvrdo barena jajeta
• 100 g maslaca
• 1/2 kašike senfa
• beli biber i so

PRIPREMANJE:
Tri tvrdo barena jajeta pasirajte i pomešajte sa maslacem da
postane penasta masa. Dodajte so, beli biber i lagano, stalno
mešajući, dodajte senf.

SASTOJCI:
• 6 kašika senfa
• 6 kašika kisele pavlake
• sok od 1 limuna
• 3 dl maslinovog ulja
• peršun
• biber i so

PRIPREMANJE:
Izmešajte senf sa kiselom pavlakom, posolite, pobiberite i mešajte
neprestano uz postepeno dodavanje ulja kao za majonez. U glatku
masu dodajte limunov sok i peršun. Pre služenja ostavite bar jedan
sat u frižideru.

SASTOJCI:
• 1 mala kašičica suvog lišća majčine dušice
• manja čaša belog vina
• 150 g maslaca
• 3 žumanceta
• malo brašna (po potrebi)
• biber i so

PRIPREMANJE:
Lišće majčine dušice potopite u vino i ostavite da stoji oko 20-25
minuta. Izmešajte žumance, sok od limuna, so, biber i proceđeno
vino sa majčinom dušicom, u listiće isečen maslac i malo brašna.
Mutite sve u sudu nad parom dok ne dobijete gust umak. Malo
ohladite. Služite uz kuvanu ili pečenu ribu.

SASTOJCI:
• 1 veza mirođije
• 2 kašike brašna
• 1 kašika masti
• 3 dl mleka
• sok od pola limun

 

PRIPREMANJE:

Na masti svetlo propržite brašno. Polijte mlekom. Kada provri dodajte opranu i
sitno iseckanu mirođiju. Još malo prokuvajte, posolite i skinite sa vatre. Pre služenja
dodajte sok od limuna i ostavite da odstoji najmanje sat vremena u frižideru.
Služite uz ribu.

SASTOJCI:
• 2 veće glavice crnog luka
• 2 velike kašike masti ili ulja
• 3 velike kašike brašna
• 1 kocka šećera
• 1 list lovora
• 100 g kisele pavlake
• sirće
• so

PRIPREMANJE:
Na vrućoj masti ili ulju zažutite kocku šećera,
dodajte sitno iseckan crni luk i pržite ga dok ne
požuti. Dodajte brašno, pržite još kratko vreme,
prelijte sa oko pola litra vode ili supe od goveđe
kocke i dobro promešajte. Dodajte sirće, so,
lovorov list i kuvajte oko deset minuta.
Gotov umak propasirajte i začinite kiselom
pavlakom.

SASTOJCI:
• 4 dl mleka
• 20 g maslaca
• 20 g brašna
• 1 žumance
• 50 g kačkavalja (edamera)
• 50 g dimljenog tvrdog sira
• 100 g pavlake
• so
• muškatov ribani orah

PRIPREMANJE:
Kuvati mleko, brašno i deo ribanog sira. Kada se lepo ukuva,
skinuti sa ringle i dodati dve vrste ribanog sira, pavlaku, žumance,
malo soli i ribanog muškatovog oraha, potom vratiti na toplu
ringlu samo da se zagreje. Može se služiti toplo i hladno.

SASTOJCI:
• 4 dl soka od paradajza
• 200 g pavlake
• 1/2 kašičice šećera
• so i biber

PRIPREMANJE:
Sok od paradajza pomešajte sa pavlakom.
Posolite i pošećerite prema ukusu, promešajte
i služite rashlađeno. Služite sa musakom
od rezanaca.

SASTOJCI:
• 100 g majoneza
• 100 g pavlake
• 1 kašičica senfa
• 1 kašičica šećera u prahu
• sok od limuna prema ukusu
• 3 kapi Vorčester umaka

PRIPREMANJE:
Majonez, pavlaku i senf dobro izmešajte.
Dodajte šećer, zatim limunov sok po ukusu
i Vorčester umak.

Supe

SASTOJCI:
• 1 glavica crnog luka
• 50 g mesne dimljene slanine
• 3/4 l soka od paradajza
• 1 manja konzerva kukuruza u zrnu
• 1 kašika seckanog peršuna
• 1/2 čaše pavlake

 

PRIPREMANJE:

Slaninu i luk iseckajte na kocke i propržite u loncu u kome će se
kuvati čorba. Dodajte sok od paradajza i kukuruz iz konzerve
zajedno sa tečnošću. Čorbu kuvajte 5-6 minuta. Pred samo služenje
dodajte pavlaku i peršun. Začinite po ukusu. Čorbu servirajte
uz pečeni hleb.

SASTOJCI:
• 200 g gljiva
• 50 g maslaca
• 20 g brašna
• so i biber
• 1 struk peršunovog lišća
• 1 kocka kokošije supe

PRIPREMANJE:
Očistiti gljive, sitno ih iseckati, pariti na
maslacu sa malo soli i bibera dok ne upiju
sopstveni sok. Dodati brašno, 1/2 l vode,
jednu kocku kokošije supe (može i goveđa)
kuvati još pet minuta i posuti sitno
iseckanim peršunovim lišćem.

SASTOJCI:
• 1/2 l goveđe supe (3 kocke)
• 100 g mladog kravljeg sira
• 100 g brašna
• 2 jajeta
• malo prezle
• veza mirođije
• so

PRIPREMANJE:
Izmešati mladi sir sa jajima, brašnom, solju, fino
isitnjenom mirođijom i dodati prezlu da se dobije
testo srednje mekoće. Dobro umešano testo
kašikom stavljati u kipeću supu i kuvati.

SASTOJCI:
• 1 veliki celer
• 50 g maslaca
• 50 g mleka
• 200 g kisele pavlake
• 1 kašika brašna
• 1 kocka supe
• so
• malo mlevenog bibera
• nekoliko listova celera
• na maslacu pržene
kockice od zemičke

PRIPREMANJE:
Oljuštiti celer, dobro ga oprati, iseći na kockice, posoliti i
pariti 10 minuta. U 1/2 l vode dodati kocku supe, celer i
prekriveno kuvati na slaboj vatri dok ne omekša. Dodati
mleko i vodu do 1,20 l. Pavlaku izmešati sa brašnom,
uz stalno mešanje dodati u supu, po ukusu dodati biber, so i
sitno seckano lišće celera. Uz toplu supu servirati na maslacu
pržene kockice od zemičke.

SASTOJCI:
• 2 vezice rotkvica
(samo zeleni deo)
• kašika maslaca
• kašika brašna
• 1 l supe od kocke
• testenina
• peršun
• biber, so

PRIPREMANJE:
Dobro oprane listove rotkvica stavite na zagrejani maslac i
prodinstajte. Dodajte brašno i malo ga propržite, pa nalijte supom.
Zatim dodajte testeninu i kuvajte oko pola sata. Posolite, pobiberite
i pre služenja dodajte dosta iseckanog peršunovog lista.

SASTOJCI:
• 40 g maslaca
• 20 g brašna
• 1 glavica crnog luka
• 7 dl vode
• 7 dl mleka
• 400 g krompira
• 400 g karfiola
• 1 struk celera
• 500 g kisele pavlake
• so

PRIPREMANJE:
Karfiol operite, iskidajte na cvetove, obarite i ocedite.
Na rastopljenom maslacu propržite seckani crni luk, dodajte
brašno, propržite sve, pa nalijte mlekom i vodom. Kada provri
dodajte oljušten i na kockice isečen krompir i struk celera.
Kuvajte 20 minuta pa čorbu propasirajte. Posolite prema ukusu,
stavite da provri, pa dodajte obareni karfiol. Skinite sa vatre.
Pre služenja čorbu začinite kiselom pavlakom.

Dezerti

SASTOJCI:
• 30 g brašna
• 3 dl mleka
• 150 g šećera
• 200 g maslaca
U zavisnosti od toga kakav krem želimo,
mogu se dodati tri kašike kakaoa u prahu
i 1/2 dl ruma, 100 g mlevenih oraha i 1/2
dl ruma, 100 g karamele itd.

PRIPREMANJE:
Izmešati mleko sa brašnom i uz stalno mešanje
kuvati na laganoj vatri. Kada je gotovo, skinuti sa
vatre, dodati šećer i izmešani maslac sa dodatkom
koji smo odabrali.

SASTOJCI:
• 500 g mladog kravljeg sira
• 4 zemičke
• malo mleka
• 3 jajeta
• 200 g šećera u prahu
• 20 g maslaca
• 2 kesice vanilin šećera

PRIPREMANJE:
Zemičke pokvasiti u mleko, izmrviti zajedno sa
sirom, žumance izmešati sa 180 g šećera u prahu,
jednom kesicom vanilin šećera, sa pripremljenim
sirom i tvrdim snegom od tri belanceta. Formu
za puding namazati maslacem i u nju sipati masu.
Formu staviti u tepsiju sa vodom i tako peći u
toploj rerni. Gotov puding staviti u činiju i posuti
prah šećerom i vanilin šećerom.

ZA TESTO:
• 250 g gotovih bebi piškota
ili domaćeg keksa
• 50 g šećera
• 50 g maslaca
• 1 mala kašika mlevenog cimeta
ZA NADEV:
• 1 kg mladog kravljeg sira
• 3 kašike brašna
• 1 dl šlaga
• za premaz: voćni džem
ili 1/4 slatke pavlake
• 70 g šećera
• 1 kesica vanilin šećera
• dodati jaja

PRIPREMANJE:
Bebi piškotu ili keks samleti, izmešati sa šećerom,
mekim maslacem i cimetom. Razviti i obložiti
mustrom formu za torte, namazati nadevom.
U nadev dodati jedno po jedno jaje – u sir, šećer,
vanilin šećer, brašno i šlag. Staviti u vrelu rernu
i odmah smanjiti temperaturu. Krem prilikom
pečenja postaje najpre tečan, kasnije otvrdne
(tada je dobar). Gotovu tortu premazati džemom.
Ako se opredelimo za drugi premaz, onda slatku
pavlaku izmešati sa šećerom i vanilin šećerom,
premazati tortu i peći pet minuta u rerni. Tortu
iseći kada se ohladi.

SASTOJCI:
• 6 jaja
• 6 kašika šećera u prahu
• 6 kašika kisele pavlake
• 6 kašika brašna
• malo masti
• sok od maline ili vreli pekmez
• šećer u prahu

PRIPREMANJE:
Izmešati žumance sa šećerom, dodati pavlaku,
brašno i sneg od belanaca, masu uliti u teflon
namazan mašću. Staviti da se peče u prethodno
zagrejanoj rerni, odmah smanjiti temperaturu
i peći na umerenoj toploti. Kada se ispeče,
izvaditi iz rerne, iseći na kocke i posuti prah
šećerom, te preliti vrelim pekmezom i rumom
ili sokom od maline.

ZA TESTO:
• paket lisnatog testa
ZA KREM:
• 4 žumanceta
• 1 celo jaje
• 7 dl mleka
• 200 g šećera
• 2 kesice vanilin šećera
• 2 kašike brašna
• 2 dl šlaga
Testo ostaviti da stoji na sobnoj
temperaturi jedan sat. Razviti testo
i ispeći dve kore.

PRIPREMANJE:
Izmešati žumance i celo jaje sa šećerom, vanilin
šećerom, brašnom, mlekom, kuvati na pari uz
stalno mešanje dok ne postane fini gusti krem.
Zatim ohladiti i dodati šlag penu. Koru staviti
na tacnu, na nju naneti fil-krem, odozgo staviti
drugu koru i posuti je prah šećerom. Ovaj krem
se može koristiti kod punjenja princes krofni i
nekih drugih kolača.

SASTOJCI:
• 4 čaše jogurta
• 2 kašike šećera u prahu
• jedan veći limun
• ribana čokolada

PRIPREMANJE:
Jogurt izmešati sa šećerom u prahu, limunom i
korom od limuna. Ostaviti da stoji 30 minuta na
ledu, staviti u visoke čaše i preko posuti ribanom
čokoladom.

SASTOJCI:
• 4 kašike šećera
• 1 kesica vanilin šećera
• 80 g šećera u prahu
• 4 jajeta
• 5 dl mleka
• šlag

PRIPREMANJE:
Otopiti kristal-šećer i sa ovom karamelom
namazati zidove posude. Cela jaja izmešati sa
šećerom u prahu, dodati vanilin šećer, mleko
dobro izmešati i uliti u posudu koju smo
prethodno pripremali sa karamelom, peći 40
minuta, ohladiti da bude mlako, izručiti na
tacnu i staviti odozgo šlag.

SASTOJCI:
• 5 dl mleka
• 500 g brašna
• 6 jaja
• so
• ulje
• za posipanje: šećer u prahu
pomešan sa kakaom i cimetom

PRIPREMANJE:
Prokuvati mleko sa malo soli, uz stalno mešanje
dodati brašno, mesiti na pari dok se ne odvoji od
posude. Ohladiti mleko da bude mlako, dodati
jaja, jedno po jedno, dobro umesiti uz stalno
mešanje. Tako pripremljeno testo kidati kašikom
i peći na vrelom ulju da porumeni. Gotove, vruće
uštipke posuti šećerom u prahu u koji su dodati
kakao i cimet.

SASTOJCI:
• 500 g kravljeg sira
• 200 g brašna
• 4 jajeta
• 40 g maslaca
• 1 kašika ulja
• malo masti i soli
• 1 kašika prezle
• 300 g pavlake
• ribana kora od limuna
• 5-100 g suvog grožđa
• 3 kašike šećera u prahu

PRIPREMANJE:
Izmešati sir sa jajima, brašnom, malo soli i
kašikom pavlake. Umesiti i razviti testo, iseći
na 1 cm široke rezance, testo skuvati i ocediti.
Izmešati maslac sa žumancima od tri jajeta,
dve kašike šećera, pavlakom, korom od limuna,
suvim grožđem i snegom od tri belanceta.
Tepsiju premazati mašću, posuti prezlom,
dodati testo i preliv pa ispeći u rerni.
Dok je još toplo posuti šećerom u prahu.

SASTOJCI:
• 500 g voća
(jagoda, malina ili višanja bez koštica)
• 1 jaje
• 1 čaša jogurta
• 1 čaša šlaga
• 2 kašike šećera
• 20 g maslaca ili čokolada

PRIPREMANJE:
U jednu činiju izmešati sve sastojke, može
varjačom, ali je mikserom bolje. Umutiti dok ne
postane fini gusti krem, ovlažiti formu za led,
usuti krem i staviti na led da se ohladi.
Pre služenja staviti na tacnu, preliti čokoladom
ili kakaom izmešanim sa šećerom i malo vode.
Na gusto skuvati, a kada se skine sa vatre, dodati
maslac, na glatko izmutiti i preliti parfe.

SASTOJCI:
• 300 g breskvi
• 300 g krušaka
• 200 g kristal-šećera
• malo šećera u prahu
• 200 g pavlake
• 30 g maslaca

PRIPREMANJE:
Očistiti voće, izvaditi seme, zatim iseći na pola,
svako voće kuvati sa 100 g šećera dok ne omekša.
Činiju od vatrostalnog stakla namazati maslacem,
voće dobro ocediti i poslagati u činiju, odozgo
staviti pavlaku i peći u toploj rerni. Dok je toplo
posuti prah šećerom i poslužiti.