Cassato – neodoljivi troslojni sladoled

  • 90 min
    Vreme spremanja
Sadržaj

Kasato (cassato) je poznati sicilijanski kolač koji se pravi od rikota sira i ukrašava marcipanom i voćem. Ipak, od kada je napustio svoju domovinu, pojavile su se varijacije. Američki kolač istog imena zapravo je sunđerasti biskvit natopljen rumom, ukrašen voćem i ulupanom pavlakom. Još jedna popularna verzija je napolitanski kasato ili harlekin kolač: troslojni sladoled, veoma sličan indijskom kasatu – koji je takođe sladoled.
Najčešće, jedan sloj je čokolada, drugi su pistaći ili kikiriki – a treći je uvek liker ili rum sa ušećeranim ili kandiranim voćem, ili pak samo sladoled od jagode. Neke verzije imaju biskvitnu koru, a neke ne. Naš kasato je samo sladoled, bez kore.
Pravljen je od koncentrisanih sastojaka (ušpinovan šećer, pavlaka i kondenzovano mleko), pa i bez mašine za sladoled i mešanja tokom zamrzavnaja, neće doći do stvaranja kristala leda. Garantujemo!
Izuzetno je kremast, ali i kaloričan. Srećom, u zamrzivaču je i moći ćete duže vreme da uživate u malim porcijama!

Sastojci

  • 300 ml Moja Kravica mleka * (pogledajte napomenu)

  • 250 ml Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake

  • 200 g šećera

  • 5 žumanaca

  • 100g pistaćija koji treba da oljuštite i naseckate

  • Opciono: zelena prehrambena boja ili malo matcha čaja za boju

  • Štangla čokolade za kuvanje

  • 70 g iseckanih čokoladnih pralina s kikirikijem ili samo seckani kikiriki

  • Rum ili aroma ruma

  • 70 g kandiranog ili ušečerenog voća u crvenoj boji (mango, višnja, trešnja, brusnica…)

Priprema

  1. Za ovaj recept potrebno je napraviti kondenzovano mleko. Ono se pravi tako što se mleko kuva na umerenoj temperaturi dok se masa ne prepolovi. Dakle, od 300 ml Moja Kravica mleka, trebalo bi da dobijete 150 ml koje nakon toga koristite u receptu. Ako vam se ne kuva, možete kao zamenu da uzmete 150 ml Moja Kravica Kuhinjica neutralne pavlake sa 20% mlečne masti.

  2. Skuvajte gust sirup od 200 g šećera i pola šoljice vode, pa ga prohladite. U jednoj šerpici umutite žumanca, a u drugoj kuvajte 150 g kondenzovanog mleka, da počne da vri. Presplite mleko u šerpicu u kojoj su žumanca uz stalno mešanje mikserom. Zatim jaja i mleko stavite na ringlu, mešajte mikserom ili žicom. Kad smesa provri, kuvajte još malo (30-35 sekundi). Neka se prohladi.

  3. U prvi deo, koji će biti dole, stavite rastopljenu čokoladu i seckane praline s kikirikijem.

  4. U drugi deo dodajte seckane pistaće i, po želji, malo matcha čaja ili zelene prehrambene boje.

  5. U treći sloj dodajte rum i seckano crveno voće.

  6. Ostavite sva tri sladoleda u frižideru da se dobro ohlade, a kalup u kom će se zamrzavati sladoled, ukoliko želite, obložite papirom za pečenje i ostavite u zamrzivaču da se zaledi. Dobro je da se sladoled brzo hladi!

  7. Sipajte prvi sloj (čokoaldni) i ostavite ga u zamrzivaču dok se ne stegne. Drugi sloj sipajte preko prvog tek kada je ovaj zaleđen – isto ćete uraditi i sa trećim slojem, i on se sipa tek kad se zaledi drugi sloj. Najbolje je ostaviti preko noći i služite sutradan. Idealan ukras je ulupana Moja Kravica Kuhinjica slatka pavlaka pomešana sa listićima sveže mente.

  8. SAVET: Za kasato je idealno da se koristi manji kalup za hleb i da se nekon zamrzavanja seče na kriške – ali nećete pogrešiti ni ako koristite okrugli kalup ili manje modle za individualne porcije.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.