Zdravi slatkiši koji ne goje - kako pripremiti zdrave poslastice?

Zdravi slatkiši su prava privilegija sladokusaca, jer prave optimalan kompromis između prirodne želje za poslasticama i svih kriterijuma preporučljive ishrane. Posebna receptura po kojoj se prave zdravi slatkiši sadrži vrlo precizne mere pažljivo odabranih sastojaka, među kojima dominiraju zdravi supstituti za sve one namirnice koje su rasprostranjene, ali ne tako zdrave u svakodnevnoj upotrebi.

Sastojci za niskokalorične poslastice obično nisu mnogobrojni, ali im pružaju vrlo lep šmek i sve osobine kvalitetnih i zaista preporučljivih slatkiša. Ipak, ono što se javlja kao nedoumica je - koji su to zdravi, a koji manje preporučljivi sastojci i kako da u širokoj ponudi proizvoda i recepata raspoznamo koji su to zdravi slatkiši.

Šta (ne) čini zdrave poslastice, koji sastojci ih razlikuju od “klasičnih” slatkiša i kako ih možete pripremiti u sopstvenoj režiji - pročitajte u nastavku našeg vodiča za kvalitetne slatke ukuse!

Šta su zdravi slatkiši i po čemu se razlikuju od “običnih”?

Zdravi slatkiši koji ne goje se uglavnom definišu prisustvom sastojaka koji adekvatno menjaju šećer i nezdrave masti, karakteristične za konvencionalne, industrijski proizvedene poslastice. Obično je problem u prekomernoj zastupljenosti manje zdravih sastojaka, zbog čega su nastali zdravi slatkiši koji ih sadrže minimalno ili nikako, uz niz drugih zdravih ukusa koje možete jesti bez griže savesti.

A šta je to što slatkiše čini ukusnim i zdravim?

Niskokalorični slatkiši bez šećera sa prirodnim slatkim sirupima

Lep i slatkast ukus koji poslastice bez šećera imaju dolazi od potpuno prirodnih zaslađivača. Među najpopularnijim su javorov i agavin sirup. Javorov sirup se može koristiti u raznim kombinacijama, pa se umesto šećera dodaje u kolače, torte, palačinke i druge poslasticama. Vrlo je zdrav i popularan u veganskoj kuhinji, ali i svakoj drugoj koja nastoji da koristi isključivo prirodne zaslađivače.

Zdrav agavin sirup je takođe popularna varijanta kada je prirodno zaslađivanje poslastica u pitanju. Reč je o sirupu koji je po svojoj teksturi znatno ređi od meda, a opet, čak do 30% slađi od šećera. Agavin sirup, baš kao i javorov, može da se koristi u kolačima, kao preliv za sladoled, torte, voćne salate, palačinke i druge poslastice.

Crna čokolada, kakao i jezgrasto voće

Šta su slatkiši ako ne sadrže barem malo čokolade? - pitalo bi bilo koje dete, ali i svako ko istinski uživa u čokoladnim ukusima. Dobra vest je da zdravi slatkiši ne moraju da isključuju gotovo svima omiljenu poslasticu, jer se ona može konzumirati i u svojoj zdravoj varijanti.

Crna čokolada je izuzetno bogata nutrijentima, a kada pojedete samo nekoliko pločica kvalitetne tamne čokolade, možete da računate da ste uneli značajnu količinu vlakana i minerala u organizam. Ono u čemu se ogleda kvalitet crne čokolade je i udeo kakaoa, koji ima brojne zdravstvene benefite.

Poznato je na primer da kakao pozitivno utiče na krvni pritisak, podiže raspoloženje i poboljšava insulinsku rezistenciju, zbog čega je uvek dobrodošao u ishrani, a naročito kao deo zdravih slatkiša koji ga gotovo uvek sadrže.

Kombinacija voća sa kakaom i čokoladom je vrlo česta kada su zdrave poslastice u pitanju, pa pored banana, malina, jagoda i sličnih voćki, u zdravim kolačićima možete pronaći i bademe, urmu, indijski orah i slične plodove koji obogaćuju ukus i pružaju osećaj sitosti.

Slatkiši bez glutena - recepti sa probranim žitaricama

Braon pečeni mafini

Da li su zdravi slatkiši bez šećera po svaku cenu? I šta ako nemaju šećer, a sadrže gluten?

Šta je za koga dobro - ponekad je vrlo relativno. Postoje slatkiši bez šećera koji sadrže gluten i koji već po tom merilu nisu preporučljivi za ljude sa celijakijom, nezavisno od prisustva veštačkih zaslađivača. Zbog toga su slatkiši bez glutena, odnosno njima prilagođeni recepti sve više zastupljeni, a njihova posebnost je u tome što se baziraju na žitaricama koje u svom sastavu nemaju ovaj protein.

Gluten u velikoj meri doprinosi lepljivosti testa i elastičnosti njegove strukture, pa slatkiši bez glutena između ostalog mogu da se prepoznaju (u nekim slučajevima) i po obliku koji nije savršeno definisan.

Domaći slatkiši bez šećera i brašna - sirovi kolači bez pečenja

Sirovi kolači sve intenzivnije ulaze u naviku onih koji žele da se hrane pravilno - a to svakako uključuje i zdrave poslastice. Osim što mogu da se kupe u specijalizovanim prodavnicama, sirovi kolači su nešto što možete napraviti i u sopstvenoj kuhinji, uz nekoliko važnih sastojaka i malo strpljenja.

Kolači koji se ne peku su svakako najjednostavnija varijanta za sve one dane kada vam se ne provodi vreme u kuhinji, a osim toga, mogu biti i vrlo zdrava opcija ako ih obogatite pravim sastojcima i napravite bez šećera i bez brašna. Obzirom da pečenje nije potrebno, vreme neophodno za pripremu ovakvih slatkih specijaliteta je vrlo kratko a rezultat su ukusni i zdravi kolači bez pečenja.

Zašto su dijetalni slatkiši važni za odrasle?

Slatki kolači na stolu

Iako zdravi kolači ne bi trebalo da za nekog budu samo dijetalni slatkiši, već deo navike i redovnog režima ishrane, važno je znati koliko oni mogu da doprinesu procesu gubitka kilograma.

Kako mršavljenje i povratak zdravom životu uvek zahtevaju odricanje od namirnica koje su dovele do nezdravog stanja, što nije uvek lako, važno je znati da postoje one poslastice koje mogu da nadomeste obične slatkiše, a uz to i da pruže neke sjajne benefite po zdravlje.

Zdravi slatkiši za decu - dobra navika od najranijeg uzrasta

Zdravi slatkiši za decu u najranije uzrastu imaju ogroman značaj, jer stvaraju naviku konzumacije dobrih namirnica koja će, ako se usvoji u ovom periodu, verovatno ostati zauvek.

Uz zdrave poslastice i kvalitetne namirnice, deca će već od najranijeg prihvatiti ovakve slatkiše kao najbolje, naročito ako su u njima iskombinovani čokolada, kakao, sveže i suvo voće i svi oni sastojci koji zaista obogaćuju ukus. Deci su oduvek najzanimljiviji mafini, pa su upravo oni idealan način da im “upakujete” sve preporučljive slatke sastojke.

Zdravi slatkiši recept i saveti za pripremu

Braon slatki kolači na pavom tanjiru

Kao što smo već napomenuli, zdravi slatkiši koji ne goje mogu da nastanu i u vašoj kuhinji, zahvaljujući veoma jednostavnim i brojnim receptima. Donosimo vam nekoliko predloga recepata za brze, zdrave i ukusne poslastice koje ćete obožavati.

Zdravi kolači od zobenih pahuljica - žitarice kao poslastice

Ako ste navikli da žitarice konzumirate isključivo uz Balans+ jogurt kao doručak, možda je vreme da ih upotrebite na još jedan način - kao keks-kolač koji ćete rado konzumirati kao poslasticu.

Naime, zdravi kolači od zobenih pahuljica su dijetalni slatkiši za svako doba dana, a predstavljaju savršenu poslasticu koju možete obogatiti bademima, medom, jabukama i drugim sastojcima koje volite. Ovo je ujedno i odlična užina koju možete konzumirati i u pokretu.

Potrebni sastojci za kolač od zobenih pahuljica su 3 jaja, 1 manja šolja sitnih zobenih pahuljica, 1 dcl vode, 1 dcl mleka, pola kašičice cimeta, 1 kašičica meda, bilo koji prirodni zaslađivač u količini po vašoj želji, jedna jabuka sitno iseckana i nekoliko komadića crne čokolade.

Priprema je vrlo jednostavna - dovoljno je da pomešate sve sastojke dok ne dobijete smesu od koje možete oblikovati kolačiće. Kada oblikujete kolače, stavite ih na pečenje - dovoljno je svega 20 minuta na 180°C. Poslednji korak je posipanje kolača komadićima crne čokolade ili čokoladnim prelivom po vašoj želji i niskokalorični kolači od zobenih pahuljica su spremni za konzumaciju!

Voćni kolači sa jogurtom - kombinacija svega što volite

Jogurt kolač u čaši

Ukusni voćni kolači sa jogurtom su još jedan način da iskombinujete sve ono što volite, u osvežavajućoj letnjoj poslastici koja se sprema bez pečenja! Jogurt kolači bez pečenja zahtevaju sledeće sastojke: 2 šolje badema, 10 urmi, prstohvat soli, jogurt po želji, 1 šolju jagoda, 1 šolju borovnica i 1 kašiku meda.

Urme potopite u mlaku vodu i ostavite ih tako 10 minuta. Nakon toga ih očistite, stavite u blender i dodajte bademe. Blendajte sastojke dok se ne sjedine u homogenu smesu koja podseća na testo.

Ova smesa će biti podloga za kolač na koju će se sipati fil. Da bi se to realizovalo, potrebno je da odložite ovu podlogu u zamrzivač na 10 minuta i da za to vreme pripremite fil. U posudi promeštajte jogurt, med, jagode i borovnice.

Nanesite fil na “testo” koje ste izvadili iz zamrzivača i pažljivo ga nanesite a onda ostavite kolač da se dodatno stegne. Ukraaite ga drugim sezonskim voćem ili obogatite crnom čokoladom po želji i uživajte u laganom i osvežavajućem letnjem dezertu.

Nepečeni cheesecake - omiljena poslastica za celu porodicu

Cheesecake može da bude vaš novi zdrav izbor kada poželite nešto slatko! Predstavićemo vam nepečenu verziju ovog kolača sa borovnicama. Sve što vam je potrebno za ovaj kolač u njegovoj healthy varijanti su:

  • namirnice za podlogu: 300 grama koštunjavog voća, oko 150g urmi, prstohvat soli, malo kokosovog ulja ili putera (po potrebi)
  • Namirnice za fil, odnosno krem od sira: 350g krem sira, 70g šećera u prahu, 3dl slatke pavlake, 100g svežih borovnica ili prah od borovnica
  • namirnice za preliv/dekoraciju: 100-150g borovnica i šećer u prahu (proizvoljno)

Priprema počinje pravljenjem podloge. Obložite klup za kolače papirom za pečenje, a zatim koštunjavo voće sameljite i iseckajte, očistite urme od koštica i njih takođe sitno naseckajte. Izmešajte sve i dodajte smesi prstohvat soli. Smesa bi trebalo da bude dovoljno “lepljiva” da od nje može da se oblikuje loptica ili neka slična forma. Ukoliko to nije slučaj, dodajte malo putera dok ne postignete željenu gustinu. Smesu prospite u kalup, rasporedite je ručno i ostavite sa strane dok pripremate fil.

Krem siru dodajte izmiksano voće i izmešajte, a zatim dodajte i sir koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi, jer ako je hladan, verovatno ćete imati poteškoće sa mućenjem. Umutite mikserom, a zatim dodajte i malo praha od borovnica. Ponovo umutite. U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku dok ne dobije formu šlaga, a zatim sve pomeštajte.

Smesom prekrijte prethodno pripremljenu podlogu za cheesecake, oblikujte kolač, a zatim odložite u frižider da se stegne. Poželjno je da kolač bude u frižideru tokom cele noći. Kada se kolač stegne, dovoljno je da ga dekorišete svežim borovnicama ili drugim voćem po želji, dodate malo šećera u prahu (po želji) i cheesecake je spreman za posluženje!

Čokoladni kolači bez pečenja - zdravi kolači za decu i odrasle

Jedan od najjednostavnijih, a ujedno i najukusnijih kolača je čokoladni kolač bez pečenja sa bananom. Od sastojaka vam je potrebno sledeće: 2 banane, 100 grama sitno iseckanih badema ili oraha, oko 60g kakaoa, 100 grama maslaca, 4 kašike meda, vanilin prah, pola kašičice cimeta, prstohvat soli.

Priprema zahteva da izmešate banane sa drugim sastojcima dok ne dobijete glatku, gustu smesu. Dobijenu smesu prebacite i rasporedite u manju tepsiju ili drugu posudu. Pokrijte posudu i stavite u zamrzivač na pola sata, a nakon toga već možete da ga pospete čokoladom, isečete i poslužite.

Zdravi slatkiši koji ne goje su veoma jednostavni za pripremu, a uz to i izuzetno ukusni za konzumiranje. Dovoljno je da znate koje sastojke zahtevaju dijetalni slatkiši, a koje namirnice mogu dodatno da obogate vaše zdrave kolače.

Naravno, reč je voću, ukusnom jogurtu, orašastim plodovima i crnoj čokoladi, a na vama je kako ćete ih iskombinovati u sladak i neobičan specijalitet. Uz malo upornosti, zdrave sastojke možete sjediniti i u niskokalorične, ukusne torte sa bananom, čokoladom ili nekim drugim dodacima.