Vitamin D3 u službi jačanja imuniteta i dobrog raspoloženja

Sadržaj

Vitamin D3 se nikada ne izostavlja kada je reč o dobrom zdravlju, a za to postoji opravdan razlog. Ovaj tip vitamina D pruža ogroman podsticaj normalnom funkcionisanju organizma, a njegov konkretan doprinos se u najvećoj meri ogleda u jačanju imunog sistema, kao i drugim specifičnim funkcijama kojima ćemo se baviti u nastavku teksta.

Kako je vitamin D3 jedan od najvećih saveznika dobrog zdravlja među svim vitaminima, njegov unos se preporučuje i od strane doktora, naročito tokom jeseni i zime kada ovog vitamina manjka zbog njegovog prirodnog izvora.

U skladu sa tim, i naši Balans+ Imuno proizvodi svoju formulu baziraju na značajnom prisustvu vitamina D3 u sastavu, zbog čega su prepoznati kao sjajan podsticaj za snažan imunitet.

Više o tome kako se upija vitamin D3, na koji način utiče na organizam i kako telo reaguje kada ne dobija dovoljne količine ovog vitamina, objašnjavamo u narednim redovima.

Šta je vitamin D3 i kako se “konzumira”?

Vitamin D3 je najpristupačniji iz grupe vitamina D. Specifičan je po mnogo čemu, a najviše po njegovom prirodnom i primarnom izvoru koji nije hrana, već koža, koja ga stvara pod uticajem sunčeve svetlosti koja do organizma dopire tokom sunčanih dana.

Upravo iz ovog razloga, organizam najviše ovog vitamina upija tokom proleća i leta, dok je zimi snabdevanje ovim vitaminom ograničeno, barem ako se upija na prirodan način iz sunčeve svetlosti.

Alternativni način unosa D3 vitamina su farmaceutski proizvodi koji su prisutni na tržištu, mada se koža kao prirodni izvor i sunčeva svetlost smatraju nezamenjivim “snabdevačima” organizma ovim vitaminom. Tu je i nekoliko namirnica koje sadrže vitamin D3, a o njima nešto više u drugom delu teksta.

Sunčev vitamin D3 – kako se stvara vitamin D3 uz pomoć sunčeve svetlosti?

D3 je vitamin sunca, budući da je ono glavni pokretač procesa u organizmu koji stvaraju ovaj ultra koristan vitamin. Vitamin D3 se stvara iz holesterola u koži kada se ona izloži suncu, odnosno UVB zracima.

Zato je važno izložiti se sunčevoj svetlosti kada se za to ukaže prilika, ali treba uzeti u obzir i to da je sunčanje mač sa dve oštrice, pa ukoliko preterate, vaše zdravlje može da trpi na nekom drugom nivou. Nađite meru i upijte dovoljno sunca, ali tako da potraga za vitaminom D3 ne rezultuje izgorelom i bolnom kožom ili glavoboljama, koje su česte usled prekomernog sunčanja.

Najbolje vreme za sunčanje tokom prolećnih i letnjih dana je u podne. Tada je sunce na najvišoj tački, a UVB zraci su upravo tada najjači. Baš zbog toga, za svega nekoliko minuta boravka na suncu u ovo doba dana možete dobiti dovoljnu količinu sunčeve svetlosti, potrebne za sintezu.

Napominjemo da je u najtoplijim danima preporučljiv boravak na suncu svega nekoliko minuta oko podneva, kako biste se na pravi način snabdeli vitaminom D3, a da tako ne ugrozite zdravlje. Svako forsiranje sunčanja u periodu kada je sunce tako jako može dovesti do oštećenja kože i ozbiljnijih zdravstvenih problema sa njom.

Koja količina vitamina D3 nam je potrebna na dnevnom nivou?

Preporučena dnevna količina je oko 600 IU, mada ovo zavisi od samog uzrasta osobe. Bebama do godinu dana je dovoljno i 400 IU na dan, dok je kod dece i odraslih 600 IU sasvim normalna dnevna “doza” vitamina D3. Osobama iznad 60 godina potrebno je oko 800 IU na dan.

Ruke prekrivene belim cvećem

Vitamin D3 u prekomernoj količini – koje su posledice?

Prilikom stvaranja i uzimanja vitamina D3, moguće je doći i do prevelike količine u organizmu, a posledice, iako nisu opasne, mogu biti neprijatne. Previše vitamina D3 se manifestuje kroz dijareju, glavobolju, mučninu, povraćanje, poremećaj ravnoteže kalcijuma i fosfora, nepravilan srčani ritam i slične simptome.

Od kojih faktora zavisi stvaranje vitamina D3 u koži?

Na proizvodnju vitamina D3 u koži utiče i boja kože, jer boja diktira i količinu pigmenta po imenu melanin, koji je zadužen da štiti kožu od efekata prekomernog sunčanja. Melanin je prirodni zaštitnik kože od sunca, a kako je prisutniji kod osoba sa tamnijim tenom, to automatski znači da je njima neophodno nešto više vremena za upijanje iste količine sunca koja je dovoljna za stvaranje vitamina D3, u odnosu na ljude sa svetlijom kožom.

Osim od količine melanina, upijanje vitamina D3 zavisi i od geografske lokacije na kojoj se nalazimo, oblačnosti, doba dana, pa čak i kozmetičkih proizvoda koje koristimo (kreme sa zaštitnim faktorom na primer).

Vitamin D3 – značaj i fiziološka uloga vitamina D3 u organizmu

Vitamin D3 vrši višestruke funkcije u organizmu, a njegova osnovna fiziološka uloga je regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi. Ovaj vitamin tu ulogu ispunjava povećavajući njihovu resorpciju na nivou digestivnog trakta i umanjujući gubitak kalcijuma i fosfata na nivou bubrega.

S obzirom na to da podstiče ugradnju kalcijuma u koštani sistem, važi za neophodan vitamin za razvoj i kalcifikaciju kostiju i zuba. Kako kalcijum ima udeo u radu ćelija u organizmu, posredstvom toga i vitamin D3 učestvuje u rastu, deobi, diferencijaciji i drugim važnim procesima u izgradnji ćelije.

Vitamin D i imunološki sistem

Vitamin D3 je od vitalnog značaja za odbrambeni sistem organizma, odnosno jak imunitet koji nas štiti od virusa i loših bakterija koje prete zdravlju. Naučna istraživanja su otkrila da T ćelije, koje su ključni nosilac imunog sistema, zavise prvenstveno od vitamina D koji podstiče njihovo aktiviranje.

Ukoliko je nivo vitamina D3 u organizmu nizak, T ćelije ostaju uspavane i ne uspevaju da se aktiviraju i odbrane organizam od infekcija, zbog čega bolest i slabost nastupaju u svom punom intenzitetu. Na taj način, vitamin D3 predstavlja jednog od najvažnijih aktivatora imunog sistema, pa samim tim i važan preduslov za odbranu od bolesti.

Vitamin D3 kao prevencija raznih oboljenja

Vitamin D3 predstavlja značajan odbrambeni mehanizam organizma, a služi kao odlična prevencija ozbiljnih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, astme, nekih oblika karcinoma (karcinom debelog creva, prostate i dojke), multipla skleroze, dijabetesa, demencije i ozbiljnih poremećaja u okviru imunog sistema.

Nizak nivo ovog vitamina povećava rizik od nastanka navedenih oboljenja, a posebno je značajan za prevenciju dijabetesa, to su dokazala i brojna ispitivanja na ovu temu. Naime, dokazano je da vitamin D, osim što podstiče lučenje insulina u pankreasu, deluje na mišiće i masne ćelije tako što smanjuje insulunsku rezistenciju. Regulacijom nivoa kalcijuma u ćelijama, vitamin D3 doprinosi boljem delovanju insulina u samoj ćeliji, a tako i samoj kontroli rizika od dijabetesa.

Vizual mleka

Koje namirnice sadrže vitamin D3

Osim sunčeve svetlosti koja podstiče stvaranje vitamina D3 u koži, postoji još nekoliko načina da se ovaj vitamin unese u organizam. To je odlična vest, budući da sunčevu svetslost ne dobijamo tokom cele godine u istim količinama, tako da i stvaranje vitamina D3 varira u odnosu na sunčane dane.

Alternativa su hrana i suplementi.

Vrlo je malo namirnica koje sadrže vitamin D3, ali i onih nekoliko koje postoje su pristupačne i pogodne za svakodnevnu konzumaciju, što olakšava snabdevanje organizma ovim neophodnim vitaminom. Namirnice bogate vitaminom D3 su riba i mlečni proizvodi, riblje ulje i masne namirnice uopšte.

Šta ako mi masne namirnice ne prijaju? Kako da unesem vitamin D3?

Dobra vest je da masne namirnice ne moraju biti na vašem meniju ukoliko vam ne odgovaraju, ili iz zdravstvenih razloga izbegavate da ih konzumirate. Odlično rešenje u situacijama kad želite da unesete vitamin D3, a da se ujedno hranite zdravo su Balans+ imuno proizvodi sa jedinstvenom prirodnom formulom koja uključuje kompleks od 3 vitamina – D3, B6 i B12.

Svi oni, a naročito vitamin D3, su važni vitamini za imunitet, koji doprinose jačanju i održavanju stabilnosti imunog sistema, a svakodnevna konzumacija Balans+ imuno proizvoda obezbeđuje podršku za neometano funkcionisanje ključnih procesa u organizmu.

Još jedna prednost redovne konzumacije jogurta je njegovo lako kombinovanje sa svim namirnicama u bilo koje doba dana, budući da Balans+ imuno proizvodi uključuju Balans+ imuno jogurt, kao i Balans+ imuno voćni jogurt sa ukusom jagode i acerole (tropske trešnje bogate vitaminom C).

Ovi proizvodi odlično idu uz doručak, užinu, kao i bilo koji obrok u toku dana koji želite da obogatite kvalitetnim i zdravim ukusima. Reč je o proizvodima koji su klinički ispitani, sa dokazanim pozitivnim dejstvom na brojne procese u organizmu, a kada je u pitanju Balans+ imuno, jačanje imuniteta je jedan od nesumnjivo najvećih benefita njegove redovne konzumacije.

Dobar izbor za ljubitelje mlečnih proizvoda je i Moja Kravica mleko sa dodatkom vitamina D3, koje može biti zdrava navikaa uz doručak, ili završetak dana obogaćen važnim vitaminom.

Kako se manifestuje nedostatak vitamina D3?

Nedostatak vitamina D3 se manifestuje kroz slabljenje konkretnih funkcija u organizmu, koje kasnije dovode do slabljenja celokupne zdravstvene slike. Kako je vitamin D3 izuzetno važan za razvoj i čvrstinu kostiju, upravo su one te koje stradaju u nedostatku vitamina.

Konstantan bol u kostima i mišićima je značajan pokazatelj da vitamin nedostaje, a to može dovesti i do osteoporoze, ukoliko je nedostatak veliki i kontinuiran.

Šta je osteoporoza?

Najprostije objašnjenje osteoporoze su krhke i lomljive kosti, koje čitav skelet čine slabim. To se dešava usled promene koštane mikroarhitekture koja dolazi sa starenjem, ali i sa nedovoljnim unosom određenih vitamina – prvenstveno vitamina D3, a zatim i magnezijuma i kalcijuma koji su od krucijalnog značaja za zdrave kosti. Osteoporoza je kao takva jedna od najčešćih bolesti današnjice.

Ljudi se drže za ruke i skaču

Kako je vitamin D3 utiče na raspoloženje? Zašto se lepše osećam kada sija sunce?

Sunčev vitamin ima ogroman uticaj na raspoloženje. Samim tim, ako vam nedostaje vitamin D3 duži vremenski period u većim količinama, a vi osećate tugu koju ne možete da pripišete nekom posebnom razlogu, onda je problem u nedovoljnom lučenju hormona odgovornog za raspoloženje.

Ovaj hormon se naziva serotonin ili čak “hormon sreće”, a za njegovu stimulaciju je zadužen između ostalog i vitamin D3. Osim toga, verovatno ste i sami primetili da vam u zimskim danima nedostaje sunčeva svetlost, i da se mnogo lepše osećate kada dođu prvi prolećni dani a sa njima i sunce.

Jedna od posledica nedovoljne konzumacije je i visok krvni pritisak, hronični umor, a uz loše raspoloženje koje smo prethodno pomenuli, dolaze i depresija, anksioznost i melanholija.

Digestivni problemi takođe mogu nastati usled nedostatka vitamina D3. Problem se ogleda prvenstveno u otežanom radu creva, mogućoj netoleranciji na gluten i inflamatornim bolestima creva. Alergije su takođe moguća opcija ukoliko vitamin D3 nije prisutan u organizmu u dovoljnoj količini.

Vitamin D3 je višestruko značaj za zdravlje organizma, a prethodno navedene posledice neredovne konzumacije ovog vitamina to i potvrđuju. Nedostatak vitamina D3 je ozbiljan problem koji bi trebalo na vreme sprečiti, pogotovo ako se uzme u obzir da on nije tako nepristupačan, barem na našim prostorima.

Dovoljno je da na suncu provedene oko 15 minuta tri puta nedeljno i da za to vreme skupite dovoljno vitamina D, a u hladnim danima kada sunce izostaje, u svoj jelovnik možete uvrstiti korisne namirnice koje će vaš organizam obogatiti ovim vitaminom.

Svaki zdrav plan ishrane uključuje i ribu, barem dva puta nedeljno, a ovo bi trebalo ozbiljno da shvatite i zbog količine vitamina D3 koji se u njoj nalazi. Tu je i klinički ispitan jogurt čija dejstva doprinose jačanju imuniteta zahvaljujući prisustvu vitamina D3 u Balans+ imuno formuli.

Iskorisite ukusne, zdrave i pristupačne namirnice da nadoknadite sav vitamin D3 tokom zimskih dana, a kada nastupi sunčan period, koristite ih kao ukusan dodatak ishrani koji će vam i tada pružiti dovoljno ovog vitamina.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.