Probava – problemi sa stolicom i kako ih rešiti na prirodan način

Sadržaj

Probava koja se može nazvati izbalansiranom i normalnom u savremenom svetu vrlo je retka pojava. Brz život, pa takva i ishrana, pobrinuli su se za to da problemi sa stolicom postanu jedan od glavnih zdravstvenih tegoba ogromnog broja ljudi i simptom modernog doba.

Pitate se na koje to probleme sa stolicom mislimo?

Pa, najčešći su svakako zatvor i dijareja, ali i pojave kao što je osećaj nepotpunog pražnjenja i slične smetnje sa probavnim sistemom.

Iako ste možda i sami već toliko naviknuti na probleme sa stolicom da vam se čine kao sasvim prirodan deo vaše svakodnevice, ove tegobe ne bi trebalo da se dešavaju i ne doživljavaju se kao normalne i standardne.

Probava bi trebalo da bude redovna, uredna i formirane strukture – uvek!

A da li ste znali da su male promene u ishrani, kao što je otpočinjanje redovne konzumacije probiotskog jogurta Balans+, odlične i predstavljaju vrlo delotvorno kao rešenje problema sa stolicom?

Sve ovo, a i mnogo više od toga, ćemo vam temeljno i detaljno objasniti u redovima pred vama. Otkrićemo vam koji su to problemi sa stolicom od kojih najviše patite, ali i koji su načini kako ih možete rešiti.

Dobra probava je pola zdravlja, a temeljno informisanje najbolji put do njenog postizanja!

Zato, hajde prvo da otkrijemo šta je to probava i zašto je zdrava stolica važna za celokupan balans organizma, zdravlje i kvalitet života.

Šta je probava i zašto je važno da bude normalna?

Probava je poslednja faza varenja, odnosno procesa u kome hrana prolazi kroz organizam, to jest digestivni trakt ili sistem. Dok se pod terminom probava podrazumeva ceo proces varenja, stolica podrazumeva produkt ovog procesa.

Kada stolica nije normalna – kažemo da imamo problem sa probavom ili probleme sa stolicom.

S obzriom na to da je probavni, i uopšte, digestivni sistem način na koji organizam obrađuje hranu, a potom i izbacuje višak – jasno je da je ovo jedan od najvažnijih segmenata zdravlja tela i balansa organizma.

Da li ste znali da probava utiče i na mentalno zdravlje, a ne samo na fizičko?

Naime, iako su glavne mane neredovne ili problematične probave loše zdravstveno stanje i mnogi problemi sa zdravljem, probava i čitav digestivni sistem utiču i na osećaj zadovoljstva sopstvenim telom i zdravljem.

Zato su normalna probava i stolica izuzetno važni za ravnotežu čitavog organizma.

Ali šta je to “normalna stolica”, kakva bi ona trebalo da bude?

Normalna stolica – odlike normalne probave

Stolica, odnosno izmet, predstavlja krajni otpadni produkt fiziološkog sistema varenja. U njoj se nalazi sve što organizam doživljava kao višak. Zato se tu mogu nalaziti “nesvareni” delovi hrane, bakterije, soli i druge supstance.

Ipak, često dolazi do promene stolice, posebno kada nastupe problemi sa probavom. Zato stolica može biti drugačije strukture, boje i mirisa.

Kako izgleda stolica koja je normalna?

Evo odlika stolice koja se smatra zdravom i normalnom:

  • Srednje do tamno braon boje – zdrava probava i stolica su srednje do tamno braon boje, jer sadrži pigment pod nazivom bilirubin;
  • Blago neprijatan miris – bakterije u normalnom izmetu emituju gasove koji su neprijatnog mirisa;
  • Bezbolan proces – normalna probava je bezbolna i zahteva minimalne napore;
  • Meke do čvrste teksture – izmet mekane teksture, pa sve do potpuno čvrste smatra se normalnim izmetom;
  • Obavljanje velike nužde od jedanput do nekoliko puta dnevno – većina ljudi obavlja veliku nuždu jednom dnevno, ali se smatra da je normalno obavljati je i do tri puta na dnevnom nivou;
  • Konzistentna u svojim karakteristikama – normalna probava i stolica kod svake osobe je drugačija, ali ne bi trebalo da se menja. Kada dođe do promene u mirisu, boji, teksturi ili osećaju prilikom obavljanja velike nužde – to može ukazati na to da je došlo do problema sa probavom.

Ako se možete pohvaliti time da su sve navedene odlike upravo i karakteristike vaše stolice i probave – imate sreće jer pripadate retkima! Neredovna probava, ili ona propraćena bolom, kao i zatvor i dijareja izuzetno su česte muke savremenog čoveka.

Pitate se koji su to najčešći problemi sa stolicom, šta ih uzrokuje i kako ih rešiti?

Odgovori su u pasusima pred vama!

Najčešći problemi sa stolicom i šta remeti probavu

Među najčešćim problemima sa probavom i stolicom svakako su: dijareja, zatvor, neredovna probava i bolna probava. Tu je i čuvena “nadutost”, čiji se uzrok često nalazi upravo u probavnom sistemu.

Stolica koja svojim karakteristikama odstupa od normalne, a učestalo se pojavljuje, ne treba da se zanemaruje. Ovo svako treba da shvati ozbiljno, a zatim ode na pregled kod doktora. Zato ćemo odmah naglasiti: ukoliko imate bolnu veliku nuždu, vaša stolica sadrži krv, ne možete da se rešite dijareje ili primećujete da je vaša stolica češće problematična nego normalna – posetite doktora!

Ipak, ako je u vašem slučaju problem sa stolicom odstupanje od pravila, verovatno su u pitanju zatvor i dijareja. U tom slučaju, oni se mogu tretirati i na prirodan način.

Naravno da je bolje sprečiti nego lečiti, a za sprečavanje ovih čestih problema sa probavom, neophodno je biti informisan o tome šta zapravo predstavljaju i koji su njihovi uzroci.

Konstipacija – Zatvor stolice kao jedan od čestih problema sa stolicom

Pod terminom zatvor stolice (konstipacija i opstinacija) podrazumeva se odstupanje od pravila od vršenja nužde minimum jedanput dnevno. Dakle, zatvor stolice zapravo je neredovno pražnjenje creva i nemogućnost da se probava odigrava redovno. Konstipacija tako predstavlja poremećaj funkcionisanja creva – kada se ona prazne između dugih pauza.

Zatvor stolice je kod ljudi najčešće povremeni problem sa probavom. Kod većine se javlja tek jednom mesečno, ili nekoliko puta godišnje. Ukoliko se javlja češće i neredovna probava postane učestala smetnja – treba se obratiti doktoru, jer uzrok može biti, na primer, sindrom iritabilnog creva, koji je potrebno medicinski tretirati.

Ipak, ako to nije slučaj i zatvor stolice je samo odstupanje od normalne probave – ne brinite!

Svako je nekad muke mučio sa zatvorom!

Ali koji su uzroci konstipacije i kako podstaći i ubrzati probavu?

Najčešći uzroci zatvora i otežane probave

Poznato je da se zatvor najčešće dešava na putovanjima. Ako vas zanima zbog čega je to tako, ovo je uzrokovano jednim od najčešćih uzroka zatvora generalno – promenom u ishrani i aktivnostima.

Dobro ste čuli – nagla promena načina na koji se hranite ili stila kojim živite dovoljna je da uzrokuje konstipaciju.

Osim toga, evo koji su drugi, česti uzroci povremenog zatvora:

  • Nedostatak vode ili vlakana u ishrani,
  • Nedostatak fizičke aktivnosti,
  • Stres,
  • Previše konzumacije laksativa,
  • Određeni lekovi,
  • Poremećaji u ishrani,
  • Sindrom iritabilnog creva,
  • Trudnoća,
  • Problem sa nervima i mišićima u digestivnom sistemu,
  • Određena neurološka stanja

Naravno, doktor bi pregledom ustanovio uzrok kod određenog pacijenta koji pati od zatvora. Navedeni uzroci samo su oni koji su najčešći.

Kako se rešiti zatvora – prirodni lek protiv zatvora

Kako podstaći probavu i rešiti se zatvora?

U samom uzroku krije se i rešenje. Dakle – više vode, više vlakana, više fizičke aktivnosti, ukoliko je manjak toga bilo ono što je uzrokovalo zatvor, pre svega.

Osim toga, za regulisano varenje i problem sa zatvorom, preporučuju se probiotici.

Tu dolazimo do narednog pitanja: Za koji probiotik se odlučiti?

Svi lekovi-probiotici sadrže različite probiotske kulture i namenjeni su rešavanju drugačijih problema sa varenjem. Zato je potrebno konsultovati se sa farmaceutom ili doktorom oko toga koji probiotik će vam najviše odgovarati.

Za razliku od medikamenata, prirodni probiotski jogurt, koji sadrži dobre bakterije, namenjene upravo problemima sa varenjem – najbolje je rešenje za postizanje balansa čitavog organizma, pa tako i probave!

Balans+ probiotski jogurt, jedini je klinički dokazao svoje blagotvorno probiotsko dejstvo, koje umnogome pomaže održavanju i postizanju normalne probave generalno. Defintivino je i odlična namirnica i lek za zatvor, a najbolje od svega je što je njegov ukus fantastičan! Šolja Balans+ jogurta uz doručak, a zatim i uz večeru, sjajno će delovati na vaše zdravlje!

Namirnice iz kuhinje, koje će prirodno podstaći varenje su i prirodni laksativi kao što su šljive i kafa, ali i drugo voće, povrće i prehrambeni proizvodi sa sadržajem bogatim vlaknima.

Dijareja kao čest problem sa probavom

Dijareja, kao i zatvor, može biti povremeni problem sa probavom, ali i često zastupljena – a tada je vreme za posetu doktoru. Ipak, ako je osoba prosto pojela nešto što ne prija njenom stomaku, ili nešto što je pokvareno – iako velika tegoba i mučenje – dijareja nije ozbiljan problem i rešiv je na prirodan način.

Kako bi se postigla ravnoteža organizma i normalno varenje, kao i probava – trebalo bi voditi računa o ishrani i redovno konzumirati blagotvorne namirnice kao što je probiotski jogurt Balans+.

Tako se postiže dobro varenje, pa posredno i umanjuju šanse za probleme sa stolicom kao što su dijareja i druge.

No, svakako je dobro saznati koji su najčešći uzroci dijareje, što ćete otkriti u narednom pasusu.

Najćešći uzroci dijareje

Osim trovanja hranom, postoji još puno čestih potencijalnih uzroka dijareje. Evo nekih od njih:

  • Stomačni virus – propraćen je grčevima, a nekad i temperaturom,
  • Bakterije i paraziti – mogu se uneti putem hrane, rukama koje nisu čiste i sličnim načinima,
  • Lekovi – nuspojava mnogih lekova je i dijareja,
  • Intolerancija na laktozu,
  • Kod ljudi koji su intolerantni na određene supstance, kao što su gluten ili fruktoza, i oni mogu biti okidač za pojavu dijareje,
  • Drugi poremećaji varenja.

Dok dijareja koja dugo traje, koja je propraćena temperaturom, kao i probava koja podrazumeva neuobičajno bolnu dijareju, podrazumeva to da se treba konsultovati sa doktorom, određene, blaže vrste dijareje mogu se rešiti smirivanjem stomaka prirodnim putem.

Ono što je potrebno za suzbijanje dijareje, jeste ishrana koja će smiriti stomak.

Dijareja – ishrana koja smiruje stomak

Sve namirnice koje smo savetovali kao preporučljive za konzumaciju u slučaju zatvora stolice, kod dijareje se nipošto ne smeju unositi u organizam!

Ipak, Balans+ i probiotici koje sadrži, kao i kefir i kiselo mleko sa probiotskim kulturama, u nekim slučajevima mogu pomoći i kod dijareje!

Osim probiotika, unosite ovsene ili ječmene žitarice. Tu su i banana, jabuke, pirinač, hleb i tost, bareni krompir i krekeri. Ova hrana će posebno dobro delovati u prvim danima dijareje.

Kada je vreme za konsultacije sa doktorom oko regulisanja probave?

Kada primetite da su dijareja, zatvor ili duge stomačne tegobe postale vaša svakodnevica – vreme je da zakažete konsultacije sa doktorom i prionete na traženje uzroka problema sa probavom.

Čak i sami problemi sa probavom mogu uzrokovati veće probleme, pa je važno što pre ih tretirati na način koji doktor preporuči.

Smatra se da sama ishrana i način života umnogome utiču na varenje i probavu.

Ali kako postići željeni balans organizma ishranom, kakva ishrana dovodi do normalnog varenja?

Boljom ishranom do normane stolice

Blaga ishrana, koja nije previše slana, slatka ili ljuta, obično je ona koja prija organizmu. Osim toga, treba voditi računa i o tome koliko su korisni nutrijenti zastupljeni u obrocima kojima se hranite.

Vitamini, minerali, proteini i vlakna najblagotvornije utiču na zdravlje i telo, pa su odlični i za probavu i varenje. Preporučuje se i redovan san, kao i što više fizičkih aktivnosti.

Znamo da je lakše reći nego uraditi i da će ovakve promene ishrane i načina života biti mnogo lakše za podneti, ukoliko su postepene, pa savetujemo da treba krenuti malim koracima do savršenog balansa.

Koji je taj prvi korak, šta prvo treba uključiti u ishranu?

Balans+ probiotski jogurt – prvi korak do ravnoteže organizma i zdrave probave

Regulisanje probave i postizanje ravnoteže organizma, najbolje se postiže redovnim unosom probiotika. Prirodni probiotski jogurt Balans+ jedini na tržištu je ozbiljnim kliničkim ispitivanjem dokazao svoje blagotvorno dejstvo na organizam i probavu.

Od formiranosti stolice, preko osećaja nepotpunog pražnjenja, pa sve do osećaja nadimanja i bola u stomaku – kod ispitanika sa svim navedenim tegobama, one su se umanjile pomoću Balans+ jogurta!

Normalizacija konzistencije stolice takođe je zabeležena kao jedan od efekata koje redovna konzumacija Balans+ jogurta ima po organizam!

Ovo su samo neki od sjajnih benefita koje redovna konzumacija Balans+ jogurta donosi organizmu. Zato je on i prvi korak ka postizanju ravnoteže.

Ostalo je samo da vas obavestimo da je 500 g jogurta na dnevnom nivou optimalna doza koja se preporučuje, pa uživajte u sjajnoj teksturi i ukusu Balansa svakodnevno! Dovoljno je da popijete šolju uveče i ujutru i tako regulišete probavu i dođete do dugo željene ravnoteže organizma, a usput i obogatite ukus doručka i večere!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.